Femörehuvud

Femörehuvud
Femörehuvud, juli 2013 (annan båt på bilden)

tisdag 18 november 2014

Borttagning av bottenfärg

När båten köptes fanns en tjock "blödande" bottenfärg som var ojämnt fördelad över skrovet. På en del ställen var den tjock, andra ställen tunnare fördelad. Drog man handen över den kändes det skrovligt och inte särskilt bra för en optimal gång i vattnet. Detta var den bästa bilden på hur det såg ut innan. Färgen var tjock och låg i flera lager. 
För att på bästa sätt ta bort denna färg så sökte jag råd på forum om hur andra hade gjort. Flera lovordade en "hemmakur" bestående av tapetklister och kaustiksoda. Detta ska penslas på rikligt över botten för att luckra upp den gamla färgen.

Jag ville prova tekniken och därför köptes skrapor, skyddsutrustning och de ingredienser som behövdes. Min blandning blev dock liten men räckte med nöd och näppe överallt. Gör därför en lite större dos då man penslar på blandningen rikligt. Värt att veta är att kaustiksodan är väldigt frätande och resulterade bl.a. i röda fläckar på huden här och var trots skydd, så var noga med skyddsutrustningen.

Resultatet efter grovskrapningen blev hyfsad. Det största, tjocka lagret är borta men rester finns fortfarande kvar. Min plan är att vid nästa tillfälle använda ett färgborttagningsmedel och skrubba bort övrig färg med rotborste/skrapa samt tvätta båten. På ena sidan fanns även äldre bottenfärg kvar under den nuvarande, denna färg verkar vara av den hårdare typen och är lite svårare att få bort.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar